Recepten
Bent u zover met ons mee gegaan in ons avontuur, dan vind u hier waar het u kan brengen.
Op deze pagina plaatsen wij wat ideeën wat u met onze producten kunt doen.
Romige Italiaanse gehaktballen soep
Ingrediënten
Voor de gehaktballen:
- 500 g lakenveldergehakt
- 60 g broodkruimels
- 1 ei
- 30 g geraspte Parmezaanse kaas
- 10 g Italiaanse kruiden
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2,5 g zout
- 1 g zwarte peper
Voor de soep:
- 30 ml olijfolie
- 1 kleine ui (ongeveer 100 g), fijngehakt
- 2 wortels (200 g), in blokjes
- 2 stengels bleekselderij (120 g), in blokjes
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1,4 l kippen- of groentebouillon
- 240 ml slagroom
- 200 g kleine pasta (ditalini of orzo)
- 100 g verse spinazie of boerenkool, fijngehakt
- 5 g gedroogde basilicum
- 5 g gedroogde oregano
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie en Parmezaanse kaas ter garnering
Bereidingswijze
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen voorzichtig door elkaar.
- Vorm balletjes van 2,5 cm doorsnede.
- Verhit 15 ml olijfolie in een grote soeppan en bak de gehaktballen rondom bruin.
- Haal de gehaktballen uit de pan en zet apart.
- Voeg resterende olijfolie toe, bak ui, wortel en bleekselderij (5-7 minuten).
- Voeg knoflook en kruiden toe, bak 1 minuut mee.
- Giet bouillon erbij, breng aan de kook.
- Voeg pasta toe, kook volgens verpakking.
- Voeg gehaktballen terug, laat 10 minuten sudderen.
- Roer spinazie en room erdoor, verwarm 2-3 minuten.
Tips voor het Beste Resultaat
- Kneed het gehakt niet te lang voor malse balletjes
- Bak de gehaktballen in porties voor gelijkmatige bruining
- Kook de pasta net niet gaar, deze gaart nog na in de soep
- Voeg room pas op het laatst toe om schiften te voorkomen
Courgette Lasagne Rolletjes
Ingrediënten:
- 3 grote courgettes (in dunne plakken gesneden)
- 250 g ricotta kaas
- 200 g mozzarella kaas (geraspt)
- 50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
- 400 ml marinara saus
- 300 g lakenveldergehakt
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- Zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel olijfolie
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg het rundergehakt toe en bak het rul. Voeg de knoflook toe en bak nog 1-2 minuten mee. Breng op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden.
3. Voeg de marinara saus toe aan het gehaktmengsel en laat het geheel 5 minuten sudderen. Haal van het vuur en zet opzij.
4. Meng in een kom de ricotta kaas met de helft van de geraspte mozzarella en een snufje zout en peper.
5. Leg de dun gesneden courgette plakken op een werkblad. Schep een eetlepel van het ricotta mengsel op het uiteinde van elke plak en rol de courgette op tot een rolletje.
6. Giet een laagje van het gehakt-marinara mengsel in een ovenschaal. Plaats de courgette rolletjes rechtop in de saus.
7. Bedek de rolletjes met de resterende marinara saus en bestrooi met de overgebleven mozzarella en Parmezaanse kaas.
8. Bak de lasagne rolletjes in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of totdat de kaas goudbruin en bubbelend is.
9. Laat de rolletjes een paar minuten afkoelen voordat je ze serveert.
Kooktips:
- Gebruik een mandoline om de courgette in gelijkmatige, dunne plakken te snijden.
- Voor extra smaak kun je wat verse basilicum over de rolletjes strooien vlak voor het serveren.
- Serveer met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Cheesesteak
Ingrediënten:
- 500 g dun gesneden lakenvelder ribeye steak
- 200 g kaas (in plakken)
- 2 grote uien (in ringen gesneden)
- 1 rode paprika (in reepjes)
- 1 groene paprika (in reepjes)
- 4 hoagiebroodjes
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze:
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden uien toe en bak ze gedurende 5-7 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn. Voeg de paprika's toe en bak nog eens 3-4 minuten tot ze ook zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper. Haal de groenten uit de pan en zet ze apart.
- In dezelfde pan, voeg de dun gesneden ribeye steak toe. Kruid de steak met zout en peper. Bak de steak gedurende 3-5 minuten, of totdat deze goed bruin is en net gaar. Roer regelmatig om ervoor te zorgen dat de steak gelijkmatig gaart.
- Voeg de gebakken uien en paprika's terug in de pan met de steak. Meng alles goed door elkaar en laat het nog een minuut op het vuur staan zodat de smaken zich kunnen vermengen.
- Verdeel het steak- en groentemengsel gelijkmatig over de hoagiebroodjes. Leg de plakken kaas bovenop het mengsel en dek de pan af met een deksel. Laat het een paar minuten staan totdat de kaas gesmolten is.
- Haal de sandwiches uit de pan en serveer ze warm.
Serveer de cheesesteak met frietjes of een frisse salade voor een complete maaltijd. Geniet van deze heerlijke, malse sandwich vol smaak en textuur!
Beef Stroganoff
Ingrediënten (4-6 porties)
Voor het Vlees
- 700 g lakenvelder rib eye, in reepjes
- 2 el olijfolie
- Zout en vers gemalen peper
Voor de Saus
Saus
- 2 el boter
- 1 middelgrote ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 230 g champignons, in plakjes
- 1 el worcestersaus
- 1 el bloem
- 480 ml runderbouillon
- 1 el Dijon-mosterd
- 200 ml zure room
Voor het Serveren
- Verse eiernoedels
- Verse peterselie (optioneel)
- Voorbereiding van het Vlees
De basis voor een perfect gerecht:
- Vlees in gelijke reepjes snijden
- Grondig droogdeppen met keukenpapier
- Op kamertemperatuur laten komen
- Kruiden met zout en peper
- Het Aanbraadproces
Een cruciale stap voor smaakvorming:
- Olie verhitten tot rookpunt
- Vlees in kleine porties aanbraden
- Zorgen voor goudbruine korst
- Apart houden en laten rusten
- De Basis van de Saus
Saus
Het fundament van de smaak:
- Boter smelten in dezelfde pan
- Ui en knoflook glazig fruiten
- Champignons toevoegen
- Bakken tot goudbruin
- De Romige Saus
De karakteristieke eigenschap:
- Bloem toevoegen en kort bakken
- Bouillon geleidelijk toevoegen
- Worcestersaus incorporeren
- Mosterd en zure room toevoegen
Bacon Cheeseburger Taart
- pond lakenvelder gehakt
- 1 ui, fijngesnipperd
- 5 plakjes spek, gekookt en gehakt
- 1/3 kopje Panko paneermeel
- 1 theelepel gele mosterd
- 3 eetlepels barbecuesaus
- 1 eetlepel ketchup
- 2 theelepels Worcestershire-saus
- 1/2 theelepel zwarte peper
Voor de topping:
- 2 kopjes geraspte cheddar kaas
- 1 ei
- 1/4 kopje melk
Aanwijzingen
- Verwarm de oven voor:
- Zet de oven op 400 ° F (200 ° C).
- Bereid de vulling voor:
- Kook in een grote koekenpan het rundergehakt, de ui en het spek op middelhoog vuur tot het vlees bruin is en er geen roze meer over is. Giet overtollig vet af.
- Roer het Panko-paneermeel, de mosterd, de barbecuesaus, de ketchup, de worcestersaus en de zwarte peper erdoor. Meng goed en haal van het vuur.
- Stel de taart samen:
- Rol de taartbodem uit tot een taartvorm en snijd de randen indien nodig bij.
- Verdeel het rundvleesmengsel gelijkmatig over de taartbodem.
- Maak de topping:
- Klop in een kleine kom de geraspte cheddarkaas, het ei en de melk door elkaar tot een geheel.
- Giet het kaasmengsel gelijkmatig over de rundervulling.
- Bak de taart:
- Bedek de randen van de taartbodem met folie om te bruin worden te voorkomen.
- Bak gedurende 15 minuten. Verwijder de folie en bak nog 15 minuten, of tot de kaastopping goudbruin en bruisend is.
- Koel af en serveer:
- Laat de taart 10 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt. Serveer warm, eventueel met hamburgertoppings zoals augurken, tomatenblokjes of rode uien.
Chili recept
Ingrediënten
Voor de chili:
- 500 g (1 lb) lakenvelder gehakt
- 1 blik (400 g) bruine bonen, uitgelekt en afgespoeld
- 1 blik (400 g) tomatenblokjes
- 1 kop tomatensaus
- 1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 paprika, gehakt (rood of groen)
1 wortel, in blokjes gesneden (optioneel, voor extra zoetheid)
2 eetlepels tomatenpuree
1 kop runderbouillon (of water)
Specerijen en kruiden:
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel chilipoeder (aanpassen voor kruidenniveau)
Voor garnering:
- Zure room (voor een romige afdronk)
- Geraspte kaas (cheddar of mozzarella)
- Verse koriander of peterselie, gehakt
Stap voor stap voorbereiding
- Fruit de groenten
Verhit olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde uien, knoflook, paprika en wortelen toe. Bak ongeveer 5 minuten tot de groenten zacht worden.
- Kook het rundergehakt
Voeg het rundergehakt toe aan de pan en kook tot het bruin is, breek het uit elkaar met een spatel. Giet eventueel overtollig vet af.
- Voeg de kruiden toe
Roer het zout, de zwarte peper, de komijn, de paprika, de oregano en het chilipoeder erdoor. Laat de kruiden 1-2 minuten koken om hun smaken vrij te geven.
- Voeg de tomaten en bonen toe
Giet de in blokjes gesneden tomaten, tomatensaus en tomatenpuree erbij en meng goed. Voeg de kidneybonen toe en roer om te combineren.
- Laat de chili sudderen
Giet de runderbouillon (of water) erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de chili 30-40 minuten sudderen, af en toe roeren.
- Serveer en garneer
Zodra de chili dikker wordt en een rijke smaak ontwikkelt, haal je hem van het vuur. Serveer warm, gegarneerd met zure room, geraspte kaas en verse koriander.
Tips voor de perfecte chili
- Voor extra diktelaat je de chili langer pruttelen.
- Maak het pittigerdoor rode pepervlokken of jalapeños toe te voegen.
- Gebruik voor een rokerige smaakgerookte paprika in plaats van gewone paprika.
- Bewaar restjesin een luchtdichte verpakking in de koelkast tot 3 dagen of vries ze maximaal een maand in.
Klassieke boeuf bourguignon
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg lakenvelder riblappen
- 250 g zilveruitjes
- 4 tenen knoflook
- 250 g spekreepjes
- 1 winterpeen
- 400 g champignons
- 4 bleekselderij stengels
- 2 takjes peterselie vers
- 3 el tarwebloem
- 400 ml rode wijn
- 400 g runderbouillon
- 20 g tijm
- 3 laurierblaadjes
- 50 g roomboter
- 60 ml cognac
Bereiding
Zet in 5 stappen deze heerlijke Klassieke boeuf bourguignon op tafel.
- Snipper de ui en knoflook, snijd de bleekselderij, wortel en champignons in stukjes en hak de peterselie grof. Verhit de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de zilveruitjes, knoflook en spekblokjes aan in de pan. Haal de ingrediënten uit de pan en zet apart.
- Braad nu het vlees rondom aan in dezelfde pan. Voeg vervolgens bleekselderij en wortel toe en bak deze 3 minuten mee. Breng op smaak en roer er ook de bloem door.
- Blus af met de bouillon, cognac en wijn. Voeg de helft van de peterselie, tijm en laurier toe. Laat het geheel anderhalf uur sudderen.
- Bak de champignons lichtbruin. Haal de laurierblaadjes en takjes tijm uit de pan. Voeg dan de zilveruitjes, spekblokjes en knoflook toe aan het vlees. Laat het geheel nog 30 minuten doorsudderen.
- Garneer de klassieke boeuf bourguignon met de rest van de peterselie en serveer.
Gehakt schnitzels
Ingrediënten
Schnitzels
- Lakenvelder gehakt: 500 g
- Ei: 1 stuk
- Mosterd: 1 theelepel
- Zout: naar smaak
- Zwarte peper: gemalen
- Universele vleeskruiden: naar smaak
- Knoflook: naar smaak
- Bloem: voor paneren
- Olijfolie of plantaardige olie: voor bakken
Groentenbegeleiding
- Aardappelen: 600 g
- Ui: 2 stuks
- Paprika: 1 stuk
- Wortel: 2 stuks
- Spinazie: 200 g
- Selderijblaadjes: naar smaak
- Kool: 100 g
Saus
- Tomatenketchup: 80 g (of 2-3 tomaten)
- Water: 100 ml
- Boter: 50 g
- Melk of room: 150 ml
- Mosterdzaad: optioneel
- Bloem: 1 eetlepel
- Zout: naar smaak
Bereidingsinstructies
Schnitzels Voorbereiden
- Neem een grote mengkom
- Voeg toe aan de kom:
- Gehakt
- Losgeklopt ei
- Mosterd
- Universele vleeskruiden
- Geperste knoflook
- Zout
- Zwarte peper
- Meng grondig maar voorkom overmatig kneden
- Vorm platte schnitzels
- Bestuif met bloem
Groenten Voorbereiden
- Was alle groenten grondig
- Snijd in gelijkmatige stukken:
- Aardappelen in blokjes
- Ui in ringen
- Paprika in reepjes
- Wortel in plakjes
- Kool in dunne reepjes
- Kook aardappelen half gaar
- Laat uitlekken en afkoelen
Schnitzels Bakken
- Verhit olie in een grote koekenpan
- Bak schnitzels goudbruin
- Zorg voor knapperige buitenkant
- Laat uitlekken op keukenpapier
Groenten Bereiden
- Gebruik zelfde pan voor groenten
- Bak ui en wortel glazig
- Voeg paprika en kool toe
- Roerbak 3-4 minuten
- Voeg spinazie toe
- Bestrooi met zout en selderijblaadjes
Saus Maken
- Neem een aparte pan
- Smelt boter
- Voeg bloem toe
- Roer tot glad mengsel
- Voeg melk of room toe
- Voeg tomatenketchup of tomaten toe
- Breng op smaak met zout
- Laat licht inkoken
- Voeg mosterdzaad toe (optioneel)
Eindsamenstelling
- Schik schnitzels op een bord
- Verdeel groenten eromheen
- Overgiet met saus
- Garneer met verse kruiden
Voedingsinformatie (per portie)
- Calorieën: Ongeveer 450 kcal
- Proteïne: 30 g
- Koolhydraten: 25 g
- Vet: 25 g
- Vezels: 5 g
Bereidingstijd
- Voorbereiding: 30 minuten
- Koken: 30 minuten
- Totale tijd: 60 minuten
Professionele Kooktips
- Schnitzel Tip: Niet te veel kneden voor zachte textuur
- Baktip: Gebruik heet, maar niet te heet vet
- Saus Tip: Roer constant om klonteren te voorkomen
- Kruiden Tip: Experimenteer met kruiden naar smaak
Gehaktrol
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg (rechthoekig)
- 400 g lakenvelder gehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- ½ ui, fijngesneden
- 1 tl gedroogde oregano
- ½ tl zout
- ½ tl paprikapoeder
- Snufje peper
- 1 ei (losgeklopt, voor het bestrijken)
- 150 g geraspte kaas (mozzarella, cheddar of gouda)
Voor de topping:
- Extra kaas om te bestrooien
- Verse peterselie of bieslook (optioneel)
Stap-voor-stap Bereiding
Bereid het gehaktmengsel
Doe het gehakt in een kom en meng het met knoflook, ui, oregano, paprikapoeder, zout en peper. Zorg dat alles goed verdeeld is.
Vul het bladerdeeg
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier. Verspreid het gehaktmengsel gelijkmatig over het bladerdeeg, maar laat aan de randen 1 cm vrij. Strooi de geraspte kaas over het gehakt.
Onderkant formulier
Rol het deeg op
Rol het bladerdeeg stevig op vanaf de lange zijde en druk de randen goed dicht.
Bestrijk en snijd
Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei voor een mooie goudbruine kleur. Snijd de rol in stukken van ongeveer 4 cm, maar snijd ze niet helemaal door, zodat de rol bij elkaar blijft.
Bakken
Bak de bladerdeegrol in een voorverwarmde oven op 190°C gedurende 35 minuten, totdat het deeg goudbruin en knapperig is.
Afwerking en serveren
Haal uit de oven en bestrooi met extra geraspte kaas en verse kruiden. Serveer warm en geniet van de smeuïge kaas en het sappige gehakt!
Stoofpot
Ingrediënten
Voor het Hoofdgerecht
- 1,5 kg lakenvelder stooflappen
- 1 liter water
- 150 g boter
- 3 middelgrote uien
- 10 g knoflook
- 8 g zout
- 6 g zwarte peper
- 6 g zoete paprika
- 25 g mosterd
- 40 ml sojasaus
- 500 ml water
- 700 g aardappelen
- 4 g knoflook
- 15 g zetmeel
- 20 g verse peterselie
- 20 g lente-uitjes
Extra Ingrediënten
- 50 ml plantaardige olie
- 50 g gesmolten kokosboter
- 50 g zure room
- 50 g kaas
- 3 extra uien
- 3 g knoflook
- 50 ml kippenbouillon
- 2 g gedroogde tijm
- 5 ml sojasaus
- 5 ml balsamicoazijn
- 5 ml worcestersaus
Bereidingsinstructies
- Voorbereiding van het vlees
- Neem het rundvlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen
- Dep het vlees droog met keukenpapier
- Breng op smaak met zout, zwarte peper en zoete paprika
- Marineren voor Maximale Smaak
- Meng sojasaus, mosterd, balsamicoazijn en Worcestersaus
- Bedek het vlees volledig met de marinade
- Laat minimaal 2 uur (bij voorkeur overnacht) marineren in de koelkast
- Voorbereiden van de Basis
- Snipper de uien fijn
- Pers de knoflook
- Verhit plantaardige olie in een grote, zware braadpan
- Bruineren van het Vlees
- Verhit de pan op hoog vuur
- Braad het vlees rondom aan tot een mooie goudbruine korst
- Verwijder het vlees en leg apart
- Smaakvolle Basis Creëren
- In dezelfde pan, fruit de gesnipperde uien en knoflook
- Voeg gedroogde tijm toe
- Blus af met kippenbouillon
- Langzaam Garen
- Leg het vlees terug in de pan
- Voeg water toe tot het vlees half onder staat
- Dek af en laat op laag vuur 3-4 uur sudderen
- Keer het vlees af en toe om voor gelijkmatige garing
- Aardappel Bijgerecht
- Schil en snijd aardappelen in gelijkmatige blokjes
- Bereid een apart bakje met gesmolten kokosboter
- Marineer aardappelen met knoflook en kruiden
- Rooster in de oven tot goudbruin en knapperig
- Finale Saus
- Haal het vlees uit de pan
- Meng zetmeel met wat kouwe water
- Bind de saus licht
- Roer zure room erdoor voor extra romigheid
Nutritionele Informatie (per portie)
- Calorieën:± 520 kcal
- Proteïne:38 g
- Koolhydraten:22 g
- Vet:29 g
- Vezels:4 g
Bereidingstijd
- Voorbereiding:30 minuten
- Marineren:2-12 uur
- Koken:4 uur
- Totale Tijd:5-13 uur
- Porties:6 personen
Kooktips en Geheimen
- Gebruik een zware, gietijzeren pan voor de beste warmteverdeling
- Marineer het vlees minimaal 2 uur voor optimale smaak
- Laat het vlees echt heel langzaam garen voor ultieme zachtheid
- Gebruik altijd verse kruiden voor betere smaakdiepte
Enchiladas met gehakt
Ingrediënten
- 8tortilla wraps
- 300gram lakenveldergehakt
- 1ui
- 1rode paprika
- 2teentjes knoflook
- ½rode peper
- 1blikje mais (150 gram)
- 1blikje chilibonen (400 gram)
- 800ml passata di pomodoro
- 100gram Cheddar kaas
- 1theelepel chilipoeder
- 2theelepels gerookt paprikapoeder
- 2theelepels oregano
- 1theelepel komijn
- 1theelepel koriander
- 1theelepel kaneel
- peper
- zout
- creme fraiche
- salade ui
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de rode peper fijn.
- Snij de paprika in kwarten, verwijder de steel en de zaadlijsten en snij daarna fijn.
- Verwarm wat olie in de hapjespan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de rode peper en paprika toe.
Gehakt bootjes
Ingrediënten
Voor de gehaktballen:
- 450 g lakenveldergehakt
- 1 groot ei
- ⅓ kopje paneermeel
- ¼ kopje Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 eetlepel knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
- Zout & peper naar smaak
- 1 eetlepel olijfolie
Voor de bootjes:
- 8 mini hoagie broodjes of kleine baguettes
- 2 kopjes marinara saus
- 12 plakjes Asiago kaas (of mozzarella/parmezaan)
Bereiding
Gehaktballen maken:
Verwarm de oven voor op 175°C en vet een bakplaat in met bakspray.
Meng in een kom het gehakt, ei, paneermeel, Parmezaanse kaas, knoflook en peterselie.
Voeg zout en peper toe en meng alles goed met je handen.
Vorm gehaktballen met een ijsschep of je handen en zet ze apart.
Verhit olie in een pan en bak de gehaktballen tot ze rondom goudbruin zijn (ca. 5 min).
Hongaarse stoofpot
Ingrediënten voor 4-6 Personen
Hoofdingrediënten
- 900 gram lakenveldervlees (bij voorkeur geschikt voor stoofschotels)
- 2 middelgrote wortelen (± 200 gram)
- 1 grote rode paprika (± 150 gram)
- 2 volrijpe tomaten (± 200 gram)
- 1 grote ui (± 150 gram)
- 3-4 knoflookteentjes (± 15 gram)
Basis voor de Saus
- 2 eetlepels bloem
- 2 eetlepels kookolie
- 25 gram boter
Vocht
- 900 ml rundvleesbouillon of water
Kruiden en Specerijen
- 4 eetlepels zoete paprikapoeder
- 1 theelepel karwijzaad
- 1/2 theelepel komijn
- 2 laurierblaadjes
- Zout en zwarte peper naar smaak
- Verse peterselie voor garnering
Bereidingsmethode: Stap voor Stap
Voorbereiding (20 minuten)
Voorbereiden: Snijd het rundvlees in gelijkmatige blokjes van ongeveer 3-4 cm.
- Groenten Snijden:
- Wortelen in schuine plakken
- Ui fijn snipperen
- Paprika in blokjes
- Tomaten in grove stukken
- Knoflook fijnhakken
Kookproces (2-2,5 uur)
- Vlees bruinen:
- Verhit olie in een grote, zware pan
- Vlees in porties bruinen, niet te vol
- Uit de pan halen en apart leggen
- Groenten aanzweten:
- In dezelfde pan ui en knoflook zacht fruiten
- Paprika en wortelen toevoegen
- 3-4 minuten zachtjes bakken
- Kruiden toevoegen:
- Paprikapoeder toevoegen
- Karwijzaad en komijn erdoor roeren
- Oppassen dat kruiden niet verbranden
- Vlees terug toevoegen:
- Vlees terug in de pan
- Laurierblaadjes erbij
- Tomaten toevoegen
- Langzaam garen:
- Rundvleesbouillon of water toevoegen
- Deksel op de pan
- Zachtjes 1,5-2 uur laten sudderen
- Af en toe roeren, vlees moet zacht worden
- Saus binden:
- Boter smelten
- Bloem toevoegen en licht bruinen
- Mengsel door de stoofpot roeren
- 10-15 minuten verder laten sudderen
- Afwerking:
- Op smaak brengen met zout en peper
- Verse peterselie toevoegen
Voedingswaarde per Portie
- Calorieën: ± 450 kcal
- Proteïne: 35 gram
- Koolhydraten: 15 gram
- Vetten: 25 gram
- Vezels: 3 gram
Bereidingstijd en planning
- Voorbereidingstijd: 20 minuten
- Kooktijd: 2-2,5 uur
- Totale Tijd: Circa 3 uur
- Aantal Personen: 4-6
Professionele kooktips
- Vleeskeuze: Gebruik runderlappen of sukadelappen voor de beste textuur
- Paprika Geheim: Gebruik verse, zoete paprikapoeder voor authentieke smaak
- Langzaam Koken: Haast je niet, laat het vlees echt zacht worden
- Smaagverdieping: Laat de stoofpot een nacht rusten voor nog meer smaak
Texaans gerookt klapstuk
DE INGREDIËNTEN
- 1-2 kg lakenvelderklapstuk
- 1 el uienpoeder
- 1 el knoflookzout
- ½ el cayennepeper
- ½ el citroenpeper
- ½ el gemalen zwarte peper
- 50 ml appelsap (in een fles met sproeidop)
- barbecuesaus ter garnering
Bereiding
In de keuken:
- Verwijder het vet aan de buitenkant op een randje van een halve tot een hele centimeter na. Verwijder ook de melkwitte huid van het klapstuk.
- Doe alle kruiden in een kom.
- Wrijf de kruiden in het vlees. De gehele buitenkant moet van een dikke laag kruiden zijn voorzien.
- Dek het vlees af of wikkel het in papier en laat het op kamertemperatuur staan terwijl de barbecue op temperatuur komt.
Op de barbecue:
- Bereid de barbecue voor op 110 graden, voor de rook gebruik ik een bakje met houtsnippers.
- Leg het ingewreven klapstuk met de vette kant naar boven op het grillrooster.
- Sluit het deksel en rook het vlees gedurende ongeveer 4 uur.
- Zodra de kerntemperatuur rond de 65 °C ligt, haal je het klapstuk uit de smoker en besproei je het aan alle kanten met wat appelsap.
- Wikkel het vlees strak in slagerspapier en plaats het weer op de smoker.
- Laat het vlees nog 2-4 uur garen totdat de kerntemperatuur rond de 93 °C ligt. De bereidingstijd en kerntemperatuur van klapstuk zijn afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Cruciaal voor een perfect resultaat is dat het vlees zacht en mals is zodra het van de barbecue komt.
Na het barbecueën:
- Leg het vlees in een droge, goed geïsoleerde doos (bijvoorbeeld een koelbox of piepschuimen doos) en laat het twee uur rusten.
- Snijd het Texaans gerookt klapstuk dwars op de draad van het vlees in dunne plakjes en serveer het met barbecuesaus en groenten en bijgerechten naar keuze.
Botten bouillon
5 stappen om zelf bouillon te maken
Wat is Bottenbouillon?
Bottenbouillon wordt gemaakt door botten van dieren langzaam te koken in water, vaak met toevoeging van azijn om de voedingsstoffen uit de botten te trekken. Gedurende het lange kookproces komen collageen, gelatine, aminozuren en mineralen vrij, die de bouillon zijn kenmerkende smaak en gezondheidsvoordelen geven. Je kunt variëren met de soort botten die je gebruikt, zoals rund, kip, of zelfs de botten van de Jersey-koeien, voor een rijke en krachtige bouillon.
De Gezondheidsvoordelen van Bottenbouillon
Bottenbouillon is een krachtpatser als het gaat om het ondersteunen van je gezondheid op meerdere fronten. Hier zijn enkele redenen waarom bottenbouillon een uitstekende keuze is:
1. Gezonde Gewrichten en Botten
Bottenbouillon bevat een overvloed aan collageen en gelatine, stoffen die essentieel zijn voor sterke gewrichten en botten. Het bevordert de gezondheid van je gewrichten door de productie van collageen in het lichaam te ondersteunen, wat de elasticiteit van gewrichtsweefsel versterkt.
2. Sterk Immuunsysteem
De aminozuren en mineralen in bottenbouillon spelen een cruciale rol bij het versterken van je immuunsysteem. Ze helpen je lichaam te beschermen tegen infecties en dragen bij aan een sneller herstel als je je niet goed voelt.
3. Gezonde Huid, Haar en Nagels
Collageen is niet alleen goed voor je gewrichten, maar ook voor je huid, haar en nagels. Het verbetert de elasticiteit van je huid, vermindert rimpels en bevordert een gezonde haargroei. Dit maakt bottenbouillon een perfecte aanvulling op je beautyroutine!
4. Ondersteuning voor de Spijsvertering
Gelatine in bottenbouillon helpt de darmwand te herstellen en bevordert een gezonde spijsvertering. Dit is vooral nuttig voor mensen die last hebben van een geïrriteerde darm of darmklachten. Het draagt ook bij aan een gezonde darmflora, wat belangrijk is voor je algehele gezondheid.
5. Ontstekingsremmend
De voedingsstoffen in bottenbouillon hebben ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen met chronische ontstekingsziekten of spier- en gewrichtspijn.
6. Essentiële Aminozuren en Voedingsstoffen
De rijke mix van aminozuren, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen in bottenbouillon draagt bij aan een gezond lichaam en algemene vitaliteit. Denk aan een boost voor je energie, mentale helderheid en algehele gezondheid.
Hoe Maak Je Je Eigen Bottenbouillon?
Het maken van bottenbouillon is eenvoudig, maar vereist wel geduld. Bij ONS gebruiken we enkel de beste biologische botten om een rijke, voedzame bouillon te creëren. We laten de bouillon tot wel 48 uur trekken, dit is natuurlijk niet perse nodig, maar zorgt wel voor het aller beste resultaat! Hier is een simpel recept om je eigen bottenbouillon te maken:
Ingrediënten voor 2 liter:– 500 gram botten (bijvoorbeeld een mix van runderbotten en mergpijpen)
– Water
– 2 theelepels azijn
– Grijs Keltisch zeezout naar smaak
Bereiding:
1. Botten
Begin met de botten in een grote pan en voeg koud water toe. Het is prima om bevroren botten te gebruiken.
2. AzijnVoeg een klein beetje azijn toe, dit helpt de mineralen uit de botten te trekken.
3. Zo lang mogelijkBreng het water langzaam aan de kook en laat het vervolgens rustig trekken op een temperatuur van 80-85°C. Wij geven het minstends twee dagen de tijd met onze eigen botten bouillon, maar als je beperkte tijd hebt, kun je het korter laten trekken, minimaal zo’n 2,5 uur (voeg dan geen azijn toe, want dan heeft het niet de tijd om te verdampen).
4. OntvettenLaat de bouillon afkoelen en verwijder het overtollige vet. Zodra de bouillon afkoelt zal het vet vanzelf naar boven drijven en harden, dan kan je het er vervolgens makkelijk afhalen! Geen geduld om de bouillon af te laten koelen? dan kun je voorzichtig met een soeplepel de bovenste vetlaag beetje bij beetje wegscheppen.
5. ZoutenSluit de bouillon af door er grof Keltisch zeezout aan toe te voegen. Hiermee geef je de bouillon extra smaak. Je kunt de zeezouthoeveelheid aanpassen naar jouw smaak. Geniet van een heerlijke voedzame bottenbouillon.
Ossewit
Ga als volgt te werk om je eigen rundvet te maken:
1. Snij het vlees er af
Aan het vet zit nog wat vlees resten. Dit moet je er zo veel mogelijk af snijden voordat je het vet kleiner gaat snijden. Dat vlees gebruik je verder niet (geef het aan je kat of hond).
2. Snij het grote brok vet klein
Je kunt dit grote brok vet niet zomaar in een braadpan doen. Misschien past het er wel in, maar het is het beste om het oppervlak te vergroten dus om het klein te snijden. Dit kan natuurlijk met een mes, maar als je een goede keukenmachine hebt dan werkt dat ook uitstekend. Maal het zo klein mogelijk, tot het een pastei-achtige structuur heeft.
3. Doe het vervolgens in een pan
Het beste werkt dit met een braadpan met deksel. Kies een pan met een dikke bodem want dan geleid dit de warmte het beste. Gebruik een sudderplaatje on de pan om de verhitting extra langzaam en geleidelijk te laten plaatsvinden. Zet het gas zo laag mogelijk. Afhankelijk van hoe klein je het vet hebt gesneden en hoeveel vet je gebruikt kan dit twee tot 4 uur duren.
4. Laat het langzaam smelten
Laat het vet vervolgens langzaam smelten in de pan. Het kan nodig zijn om het zo nu en dan even te roeren zodat het niet aanbakt. Dit is o.a. afhankelijk van hoe langzaam de verhitting gaat en wat voor pan je hebt.
Naarmate de tijd vordert zal je zien dat het vet steeds meer smelt. Op een gegeven moment blijven er kleine stukjes over die niet meer echt smelten maar juist hard worden.
4. Afgieten en oppotten!
Als je in de gaten begint te krijgen dat al het vet nu echt wel zo’n beetje gesmolten is dan kan je stoppen met smelten. Tijd om het door een zeef te halen en in een pot te doen.
Tenzij je daar professioneel spul voor in huis hebt is dit een beetje aanrommelen. Wat je het beste kunt doen is een zeef in een pan zetten en dan overgieten. Let alsjeblieft wel op wat je doet, want dit is heet vet kan je ongetwijfeld lelijke brandwonden bezorgen. De pan is vanzelfsprekend ook erg heet.
Als je het vet door een zeef in een pan hebt gegoten gooi je het residu uit de zeef weg. Opeten kan ook.
Vervolgens kan je het uit de tweede pan in een pot gieten.
5: Afkoelen
Laat het vet een dag of nacht afkoelen. Natuurlijk doe je de dop op de pot en dan ben je klaar.
Zo, nu is het rundvet klaar voor gebruik. Rundvet is op kamertemperatuur ietsje zachter dan kokosvet. Je kunt het dus gemakkelijk met een mes uit de pot halen wanneer je er een eitje of een stuk vlees in wilt bakken.
Salisbury Steak met Champignonsaus
Ingrediënten:
Voor de Salisbury Steaks:
- 450g mager rundergehakt
- 30g panko broodkruimels
- 1 groot ei
- 30ml ketchup
- 5ml Worcestersaus
- 15g Dijon mosterd
- 2,5g knoflookpoeder
- 2,5g uienpoeder
- 2,5g zout
- 2,5g zwarte peper
Voor de Champignonsaus:
- 35g boter
- 2 sjalotten, in dunne plakjes gesneden
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 250g cremini champignons, in plakjes gesneden
- 16g bloem voor alle doeleinden
- 236ml droge witte wijn (bijvoorbeeld Chardonnay of Sauvignon Blanc)
- 470ml runderbouillon
- 10g Dijonmosterd
- 10ml Worcestersaus
- Zout en zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze:
Stap 1: Bereid het Vleesmengsel
Begin met het maken van de hamburgers. In een grote kom meng je het mager rundergehakt, panko broodkruimels, ei, ketchup, Worcestersaus, Dijonmosterd en de kruiden zoals knoflookpoeder, uienpoeder, zout en peper. Zorg ervoor dat je alles goed mengt, zodat de smaken zich goed vermengen. Gebruik schone handen of een spatel om het vleesmengsel te kneden.
Stap 2: Vorm de Burgers
Verdeel het mengsel in vier gelijke porties en vorm elke portie tot een ovale burger van ongeveer 2 cm dik. Maak een kleine inkeping in het midden van elke burger om te voorkomen dat ze tijdens het bakken uitpuilen.
Stap 3: Bak de Steaks
Verhit een eetlepel boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de burgers in de pan en bak ze ongeveer 2 minuten aan de eerste kant totdat ze een mooie karamellisatie krijgen. Draai de burgers om en bak de andere kant nog een minuut. Haal ze uit de pan en zet ze opzij.
Stap 4: Maak de Champignonsaus
In dezelfde pan, smelt je de resterende boter en voeg je de sjalotten en knoflook toe. Fruit ze ongeveer een minuut tot ze zacht en geurig zijn. Voeg de champignons toe en bak ze 4 minuten lang, tot ze bruin beginnen te worden. Verlaag het vuur naar laag en voeg de bloem toe. Bak dit 30 seconden om de bloem te laten garen. Voeg daarna de wijn toe en blijf roeren totdat de bloem is opgelost. Voeg geleidelijk de runderbouillon toe en blijf roeren. Voeg de Dijonmosterd, Worcestersaus, zout en peper toe en laat de saus 2 tot 3 minuten sudderen totdat deze dikker wordt.
Stap 5: Serveer de Salisbury Steaks
Leg de gebakken Salisbury Steaks terug in de pan met de champignonsaus. Laat de steaks 2 tot 3 minuten op laag vuur doorwarmen in de saus. Serveer de steaks met de rijke champignonsaus eroverheen.
Chinese Rundvlees in Zwarte Bonensaus
Ingrediënten voor een Authentieke Smaakbeleving
Voor het Vlees
- 300 g biefstuk (bij voorkeur mager, tegen de draad in gesneden)
- ½ groene paprika (circa 75 g)
- ½ rode paprika (circa 75 g)
- 1 middelgrote ui (circa 150 g)
- 1½ eetlepel knoflook (ongeveer 20 g)
- 1 theelepel gemberpasta of verse gember
- 1 eetlepel gefermenteerde zwarte bonen
- 2 eetlepels neutrale plantaardige olie
Marinade
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel maïzena
- ½ theelepel zuiveringszout
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn (optioneel)
Roerbaksaus
- 3 eetlepels oestersaus
- 1 theelepel donkere sojasaus
- 3 eetlepels water
- ½ theelepel maïzena
- 2 theelepels Shaoxing rijstwijn
- 2 theelepels suiker
Bereidingstijd en Portiegegevens
- Voorbereidingstijd: 15 minuten
- Marineren: 30 minuten
- Kooktijd: 10-15 minuten
- Totale bereidingstijd: 55-60 minuten
- Aantal porties: 4 personen
Stap-voor-Stap Bereidingsinstructies
- Voorbereiding van het Vlees
- Selecteer een kwalitatief goede biefstuk
- Snijd het vlees tegen de draad in dunne, gelijkmatige plakjes
- Bereid de marinade door alle ingrediënten te mengen
- Bedek het vlees volledig met de marinade
- Laat 30 minuten marineren in de koelkast
- Mise en Place
- Was de paprika’s grondig
- Verwijder zaadlijsten en snijd in gelijkmatige blokjes
- Pel de ui en snijd fijn
- Hak knoflook zeer fijn
- Bereid de gemberpasta of rasp verse gember
- Zet alle ingrediënten klaar voor het roerbakken
- Voorbereidend Roerbakken
- Verhit een wok of grote anti-aanbakpan op hoog vuur
- Voeg 1 eetlepel olie toe
- Roerbak het gemarineerde vlees snel (ongeveer 1 minuut)
- Voeg paprikablokjes toe en bak 30 seconden
- Haal vlees en paprika’s uit de pan en zet apart
- Saus en Afwerking
- Verhit de resterende olie
- Fruit knoflook op middelhoog vuur (circa 1 minuut)
- Voeg gember toe en roerbak kort
- Voeg gefermenteerde zwarte bonen toe
- Bak 1-2 minuten om smaken te ontwikkelen
- Giet sausmengsel erbij en roer tot binding begint
- Voeg vlees, ui en paprika’s terug toe
- Roerbak 1-2 minuten tot alles goed gemengd is
Nutritionele Informatie (per portie)
- Calorieën: 280 kcal
- Proteïne: 25 g
- Koolhydraten: 15 g
- Vet: 12 g
- Vezels: 2 g
Professionele Kooktips
- Gebruik een wok of zware anti-aanbakpan voor beste resultaat
- Snijd vlees tegen de draad in voor malse bite
- Hoge temperatuur is cruciaal voor authentieke wok-techniek
- Roerbak snel om textuur en smaak te behouden
Gemakkelijke 20-minuten Steak Bites!
(biefstuk, t-bone steak, rosbief en entrecote)
Ingrediënten:
- 500 g lendensteak (in blokjes gesneden)
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 4 eetlepels sojasaus
- Zwarte peper naar smaak
- Verse peterselie (fijngehakt, voor garnering)
Bereidingswijze:
1. Begin met het snijden van de lendensteak in blokjes van ongeveer 2,5 cm. Zorg ervoor dat de stukken gelijkmatig zijn voor een gelijkmatige garing.
2. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe. Laat de olie goed heet worden.
3. Voeg de blokjes lendensteak toe aan de pan en bak ze gedurende 2-3 minuten aan elke kant, of totdat ze mooi bruin en gaar zijn. Zorg ervoor dat je de steak niet te veel omroert, zodat ze een mooie korst kunnen vormen.
4. Voeg de fijngehakte knoflook toe aan de pan en bak nog eens 1 minuut mee, tot de knoflook geurig is.
5. Giet de sojasaus over de steak bites en bestrooi met zwarte peper. Roer alles goed door en laat het nog een minuutje koken, zodat de smaken zich goed kunnen mengen.
6. Haal de pan van het vuur en garneer de steak bites met de fijngehakte verse peterselie voor een frisse touch.
7. Serveer de steak bites warm op een bord en geniet van deze heerlijke, snelle maaltijd!
Kooktips:
- Serveer de steak bites met een frisse salade of rijst voor een complete maaltijd.
- Je kunt ook extra groenten zoals paprika of ui toevoegen aan de pan voor meer smaak en kleur.
- Deze steak bites zijn perfect voor een snelle doordeweekse maaltijd of als een smakelijk voorgerecht voor een etentje.
Gehaktballen soep Lasagna rolletjes Cheessteak Beef stroganoff
Cheeseburger taart Chili Boeuf bourguignon Gehakt schnitzel
Gehaktrol Stoofpot Enchiladas met gehakt Gehakt bootjes
Hongaarse stoofpot Texaans klapstuk Botten bouillon Ossewit
Salisbury Steak Chinees rundvlees Lende steak