Omschakeling
Toen
Nu
Hobby
Puur uit liefhebberij hebben we gekozen voor een koppel lakenvelders.
Economisch gezien misschien niet het meest interessante runderras.
Het zijn kleine koeien die niet zijn door gefokt op melk of vlees.
Een authentiek ras.
Het nadeel hiervan is dat ze geen hoge melk productie hebben, en qua vlees niet veel kilo's leveren.
Maar wij vinden het zeer mooie koeien en willen graag meewerken aan het in stand houden van dit oud Hollandse ras.
Als we afgaan op reacties van passanten wordt dit gewaardeerd.
Veel voorbijgangers stoppen om te kijken en foto's te maken.
Ook krijgen we regelmatig te horen hoe mensen genieten van ons koppel.
Waar staan we voor
Het is de bedoeling dat onze koeien met hun kalfjes zo veel mogelijk buiten lopen. Waar ze samen gras kunnen eten van onze prachtige weides vol geurige grassen, klavers en kruiden die we zonder kunstmest laten groeien. 's Winters in de stal voeren we ons eigen gewonnen gras met een minimum aan krachtvoer (dit krachtvoer voornamelijk om te zorgen voor een noodzakelijke mineralen opname).
Dit rantsoen zorgt voor de geweldige smaak en kwaliteit van ons vlees.
Onze kalveren blijven minimaal een half jaar bij hun moeder.
Fokkerij
We streven naar een gezonde levenslustige veestapel die bijdraagt aan het in stand houden van dit ras.
Helaas zijn niet alle dieren geschikt voor de fokkerij.
Hier enkele voorbeelden.
Een niet doorlopend laken bij Pia
Een stip in het laken bij Vaarskalf van 't Zandeind
Te smal laken bij Willemijn en zoon Willem
Dieren die we niet voor de fokkerij kunnen gebruiken laten we door een slachter in de buurt slachten en worden verwerkt in vleespakketten. Met de opbrengst hiervan helpt u ons met voortzetting van ons bedrijf en tevens met het in stand houden van dit oude ras.
Uw voordeel is dat u bent verzekerd van een eerlijk streek product.
Zeldzaam lekker vlees
Het vlees van Lakenvelder runderen heeft een rijke smaak en mooie structuur, het is echt kwaliteitsvlees. De Lakenvelder loopt veel buiten en heeft een bescheiden rantsoen van vooral gras, dat komt het vlees ten goede.
De internationale organisatie Slow Food liet de Lakenvelder op 21 juni 2010 als eerste Nederlandse runderras toetreden tot haar ‘Ark van de Smaak’. Hiermee worden waardevolle streekproducten onder de aandacht gebracht om te behouden voor de toekomst. Verschillende proeverijen en tests in het verleden lieten zien dat Lakenvelder Vlees tot het lekkerste van Nederland behoort.
In 2013 werd van verschillende runderrassen een entrecote op exact dezelfde wijze bereid door meester vleeskok Pepijn Schmeink. De jury bestond uit drie culinair journalisten: Felix Wilbrink (de Telegraaf), Jeroen Thijssen (Trouw), Florine Boucher (NRC) en Johan van Uden de beste slager van Nederland 2013. Voor de proeverij hadden zich 21 deelnemers ingeschreven met maar liefst 14 runderrassen, waaronder de bekende vleesrassen als Charolais, Black Angus, Belgische Blauwe, Blonde d’Aquitaine, Limousin, Hereford en zelfs de Wagyu. Nog nooit eerder zijn tijdens een proeverij zoveel rassen qua smaak met elkaar vergeleken.
De Lakenvelder kwam unaniem als het lekkerste rundvlees uit de proeverij en verslaat hiermee de bekende Franse, Ierse, Belgische vleesrassen en zelfs de Japanse Wagyu. Voorzitter Felix Wilbrink van de smaakjury toonde zich verrast door de kwaliteiten van de Lakenvelder en slager Johan van Uden was lyrisch over de smaak van dit prachtige vlees.
Overgenomen van lekkerlakenvelder.nl
Zie ook de kranten artikelen in Trouw en NRC:
Smaaktest entrecote Trouw 2013 (PDF) >>
WAT IS DE ARK VAN DE SMAAK?
De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuur, natuur en geschiedenis van een gebied.
Bent u benieuwd naar de smaak van Lakenveldervlees?
Bestel je eerste proefpakket in onze webshop.
Heeft u vragen, stel ze via whatsapp of mail.